Sammen om at investere ansvarligt

Når du investerer gennem Lokal Puljeinvest, er du sikker på, at det bliver gjort på en ansvarlig måde. Det sker bl.a. ved, at vi overholder FN's principper for ansvarlig investering.

Det betyder, at vi ikke kun ser på miljø- og klimaforhold, men også social ansvarlighed og selskabsledelse. Med andre ord er det din garanti for, at vi arbejder for at give dig et godt afkast, uden at der bliver gået på kompromis med samfundsansvar.

Hvad er ansvarlig investering?

Ansvarlig investering handler grundlæggende om at fokusere på virksomhedernes adfærd inden for disse områder:

• Miljø
• Sociale forhold
• Selskabsledelse

Når vi sammen investerer i aktier og obligationer, kan vi være med til at påvirke virksomhederne i en positiv retning. Der bliver arbejdet for et godt afkast uden at gå på kompromis med samfundsansvar.

Det handler om at beskytte miljøet

Mange virksomheder tager hensyn til miljøet, mens andre skal hjælpes i den rigtige retning. Her gælder det om at påvirke selskaberne til at passe på miljøet fx ved at reducere deres udledningen af CO2.

Det handler om at forbedre sociale
forhold og sikre god ledelse


Ordentlige løn- og arbejdsforhold er ikke en selvfølge alle steder i verden. Ansvarlig investering har til formål at forsøge at forbedre de sociale forhold ved, at vi forholder os til fx børnearbejde, rimelige lønnings- og arbejdsforhold og sikkerhed på arbejdspladsen.

Når det gælder selskabsledelse, findes der virksomheder, hvor der er plads til forbedring. Her handler det fx om at søge at bekæmpe bestikkelse og korruption. Og om at arbejde for en fair kønsfordeling i bestyrelseslokalerne.

Aktivt ejerskab skaber resultater

Aktivt ejerskab er centralt inden for ansvarlig investering og handler om at stille krav og gå i dialog med de enkelte virksomheder. Vi gør vores indflydelse som investor gældende fx via stemmeafgivelse på generalforsamlinger. Og nogle gange går vi i direkte dialog med ledelserne. Andre gange slår vi os sammen med andre investorer eller interessegrupper. For når flere går sammen, får det ofte også større effekt.

Der kan være tilfælde, hvor dialog og aktivt ejerskab ikke virker, selv om man har prøvet længe. Så kan vi se os nødsaget til at stoppe samarbejdet og sælge den konkrete investering. Vi investerer aldrig i virksomheder, hvor det er bekræftet, at de er producenter eller distributører af kontroversielle våben.

Eksklusioner

ESG-integration og aktivt ejerskab er stærke værktøjer, som gør det muligt at flytte virksomheder i en mere bæredygtig retning. I visse situationer kan en virksomhed ikke rykkes i en mere positiv retning, og værdipapiret bliver solgt. Disse selskaber kommer derfor på Sparinvests eksklusionsliste.

Eksklusionslisten dækker over en række virksomheder, som Sparinvest ikke ønsker at investere i. Det er fx selskaber, der bryder internationale normer, sanktionerede virksomheder eller virksomheder, der udgør fare for store klimarisici. Derudover fravælges virksomheder, hvor det er bekræftet, at de producerer eller distribuerer kontroversielle våben, samt en lang række olie- og gasselskaber, som har det til fælles, at de udvikler og udvinder nye olie- og gasfelter, hvilket er i strid med IEA’s scenarie for at efterleve Parisaftalens målsætninger.

;